Sabah, Borneo, opnieuw getrouwd? - Reisverslag uit Kota Kinabalu, Maleisië van Bende 5 - WaarBenJij.nu Sabah, Borneo, opnieuw getrouwd? - Reisverslag uit Kota Kinabalu, Maleisië van Bende 5 - WaarBenJij.nu

Sabah, Borneo, opnieuw getrouwd?

Door: Hannie

Blijf op de hoogte en volg Bende

16 Augustus 2013 | Maleisië, Kota Kinabalu

De wekker stond vandaag om 7:00 uur maar we waren bijna allemaal daarvoor al wakker. Het bed was al niet zo fris toen we kwamen en voelt nu echt niet prettig meer. We ontbijten snel en gaan dan met de taxi naar MariMari cultural village. Het is een klein uurtje rijden. We krijgen een gids en een aantal Chinezen in onze groep. Jeroen wordt vrijwillig gekroond tot chief van deze groep. We lopen langs 5 huizen van verschillende stammen uit Borneo. Bij elke stam is ook een activiteit, bijvoorbeeld het maken van rijstwijn én proeven, zelf een gerecht samenstellen die dan gerookt wordt in een bamboestok, bijen houden in een uitgeholde bamboestok, honing proeven, bijenwas gebruiken als lijm voor het maken van een muziekinstrument... Hier leren we ook hoe je vuur kan maken met een bamboestokken. Ook kregen we een demonstratie van een airconditioning in een houten hutje, hoe kleren gemaakt kunnen worden van boomschors en hoe je touw maakt. Bij het volgende huis lieten ze zien hoe je koekjes maakt van rijstemeel, suiker en water gemaakt worden met een kokosnoot met gaten. Ik mocht het zelf ook proberen! Daar kregen we ook nog een kruidendrankje waar je lekker van kunt slapen. In deze hut zijn Jeroen en ik opnieuw getrouwd volgens de tradities van deze stam. Bij de laatste stam worden we aangevallen door headhunters. Gelukkig hebben we chief Jeroen die vriendelijk kennismaakt met het stamhoofd en dan komt alles toch nog goed. We blazen op een blaaspijp, die hier weer anders gemaakt wordt dan bij de Orang Asli. Daarna gaan we naar binnen, mogen we een vredespijp roken, maar niemand wil. Daarna zien we een hele nieuwe variant op een trampoline en we mogen het ook uitproberen! Daarna krijgen we een tattoo en mogen we naar een dans- en muziekoptreden. Als laatste kregen we een lekkere Maleisische lunch en kocht Nikee nog 2 kettingen. Dat waren nummer 3 en 4! Het was een leuke en leerzame ochtend waar we echt veel geleerd hebben over het leven van de verschillende stammen in Borneo.

Dan terug naar het huisje en lekker de hele middag weer in het zwembad.
''s avonds lopen we nog even naar het vieze strand en daar werd Jeroen op een haar na geraakt door een kokosnoot. Dat was erg schrikken! Vervolgens weer lekker eten, in de regen onder een afdakje...

Morgen vliegen we naar de jungle van Sabah, op naar de oerang oetangs!

• 16 Augustus 2013 - 17:06

Albert En Ria:

Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk!!!! Leuk hoor. Geweldig om bij die stammen op bezoek te gaan.
    Nog heel veel plezier verder.Xxxxxx

• 16 Augustus 2013 - 17:48

Jessie:

Het lijkt wel een film jongens. Ik ben erg benieuwd, live, naar alle verhalen!

• 16 Augustus 2013 - 19:29

Hanke En Rob:

Hoi hoi,

We volgen jullie verhalen op de voet, nu dan ook maar eens een reactie!
    Mooie dingen maken jullie mee, geweldige herinneringen..
    Wat een prachtige foto van Annebel trouwens!!

Have fun,

Liefs, Rob en Hanke

• 17 Augustus 2013 - 07:55

Carmen,Erik, Jana En Tess:

Hai lieve familie, net weer een heleboel verslagen achter elkaar gelezen, wat een hoop mooie ervaringen zijn jullie weer rijker zeg!
    Het is ontzettend leuk om de foto's erbij te zien.
    Heel veel plezier nog, enjoy life, maar dat doen jullie!
    Lieve groet uit Oostenrijk, Erik, Carmen, Jana en Tess

• 17 Augustus 2013 - 07:55

Carmen,Erik, Jana En Tess:

Het is ontzettend leuk om de foto's erbij te zien.
    Heel veel plezier nog, enjoy life, maar dat doen jullie!
    Lieve groet uit Oostenrijk, Erik, Carmen, Jana en Tess

• 17 Augustus 2013 - 10:31

Buurtjes Nr 33:

Prachtig weer, ook de foto's! Vooral van jullie plechtigheid, we zijn geinspireerd :-)
    Geniet nog! Ennuh.... Jeroen, pas op voor de kokosnoten!