De jungle van Borneo - Reisverslag uit Sepilok, Maleisië van Bende 5 - WaarBenJij.nu De jungle van Borneo - Reisverslag uit Sepilok, Maleisië van Bende 5 - WaarBenJij.nu

De jungle van Borneo

Door: Hannie

Blijf op de hoogte en volg Bende

20 Augustus 2013 | Maleisië, Sepilok

Sepilok website

17 augustus worden we wakker in een bed vol mieren. Getverderrie. Blij dat we vertrekken hier en gaan vliegen naar de andere kant van het eiland. Midden in de jungle, is ons huisje een houten hutje op palen, met schuifdeuren naar een balkonnetje met een geweldig uitzicht op de jungle. Buiten het hutje is de douche en de toilet, dus douchen en poepen in de jungle! :-)
Het huisje is klein en er zit niet veel in, maar het oogt in elk geval schoon!
We hebben hier onrustige nachten met heel hard onweer en nog hardere regen.

18 augustus heeft vooral Nikee het 's ochtends moeilijk. het is warm en ze is op. ze wil eigenlijk gewoon heel graag naar huis. We doen die ochtend rustig aan om een beetje bij te komen. Om 13 uur is onze gids er en vertrekken we in een erg lawaaierig busje (kapotte knalpijp) met nog twee andere toeristen naar de rivier Kinabantan (?) Het is 2,5 uur rijden en vooral het laatste onverharde stuk is erg hobbelig. We stappen iets voor 16 uur in het bootje. Vol verwachting! We zien vlak voordat we vertrekken al een hornbil vliegen en aan de overkant van rivier zien we aapjes in de boom. We zien erg veel dieren, zoals een visarend, die net een visje had gevangen, veel witte vogels, een soort reiger, een kingfisher, twee soorten makaken, verschillende hornbills en de neusapen! Ontzettend gaaf allemaal, we hebben onze ogen uitgekeken en heel veel foto's gemaakt! De apen kwamen heel dichtbij, ze waren lekker aan het eten en sprongen van boom tot boom.
Aan het eind kregen we een heerlijk diner bij de lodge, met allemaal lokale gerechten. Zelfs Nikee heeft alles geproefd en veel watermeloen gegeten. Om 19:15 vertrekken we weer. Nikee valt al snel in slaap en ook Nino slaapt een groot deel van de weg. Het laatste half uur begint het enorm te onweren en heel hard te regenen. Het leek wel alsof we door een rivier naar huis moesten. Het laatste steile pad de berg op was best spannend. Maar we hebben het gered. Badend met onze voeten door een soort watervalletje komen we behoorlijk nat, maar ontzettend voldaan aan in ons huisje. Ik spring nog even onder de douche, buiten, onder een afdak, in onweer en regen, in de jungle... Daarna lekker ons bedje in. Wat een warme en toffe dag!
Maandag werd ik gewekt door de schreeuw van een gekko in ons huisje. Daarna hoorde ik steeds getrippel over het dak. Waarschijnlijk twee eekhoorntjes die achter elkaar aan renden. Toen iedereen wakker was, deden we de schuifdeur van het balkon open om te kijken welke boom was omgevallen met het onweer gisteren. En inderdaad, het gekraak wat we hoorden, waren 2 bomen vlak bij ons huisje, die zijn omgevallen. Na het ontbijt gaan we met een volgepropt busje naar de oerang oetangs. We kopen een entreekaartje, doen onze tas in een kluisje en lopen dan naar het platform. In een heel groot gebied zitten ongeveer 30 apen, die langzaam weer moeten wennen aan het leven in de jungle. Om 10 en 15 uur wordt er op het platform eten gelegd en dan is het afwachten of ze besluiten te komen eten of dat ze zelf al iets gevonden hebben. We hebben geluk, we zien 3 oerang oetangs! Leuk om te zien... Zó leuk dat we besluiten een kleine oerang oetang te adopteren...
We nemen vervolgens een taxi naar Sandakan, we moeten echt tandpasta, shampoo en wc papier hebben. Ook is onze muggenspray bijna op en die hebben we nog wel nodig de laatste dag in de jungle. Die muggen zijn we echt wel zat! Dat is het enige niet leuke onderdeel van deze vakantie. Onderweg naar de supermarkt kopen we nog wat leuke kleren voor iedereen en dan nemen we een snikhete taxi naar huis. We douchen weer lekker buiten en gaan dan eten. Maar ons eten was echt bijna niet te doen door alle rondvliegende insecten. Niet normaal hoeveel ongedierte er rondvliegt. We eten het snel op en gaan naar ons huisje. Jeroen voelt zich nog steeds niet ok, hij heeft weer erge hoofdpijn en kruipt gelijk zijn bed in. Niet lang daarna begint het alweer enorm te onweren en wéér horen we een boom kraken. Ben benieuwd hoe ons uitzicht morgen weer veranderd is... En natuurlijk ook hopen dat Jeroen weer beter is!

Foto's uploaden lukt hier nog niet. Misschien dat het morgenavond in Kuala Lumpur lukt...

• 20 Augustus 2013 - 07:22

Albert En Ria:

Lieve allemaal, wat weer een verhaal. Allemaal erg spannend daar in de jungle. Wel zijn wij heel blij dat jullie vrijdag weer een beetje dichter bij ons zijn. Geniet nog van de laatste dagen.Xxxxx

• 20 Augustus 2013 - 07:52

Jessie:

Ojee, gaat het vandaag weer met Jeroen? klinkt allemaal heel arbeidsintensief en heel bijzonder!

• 20 Augustus 2013 - 08:43

Ilona:

Klinkt allemaal heel spannend, wat een ervaring. Maar volgens mij zijn jullie straks superblij met je eigen bed en schone huis. Alsof je thuis dan ook nog een beetje vakantie hebt, toch?